Pages

27.12.10

Penutup Tirai 2010


Wahh.. diam tak diam kita semua da nak melangkah ke tahun 2011 kan. HAPPY NEW YEAR!
Tinggal beberapa hari je lagi ni, sudah bersediakah anda? Boloskan saja dinding itu, hahaha.. Aku da mula mengarut..
Ok! Kembali ke tajuk asal, bila sebut je tentang tahun baru, sibuk la kita ni nak pasang azam kan?
Azam lepas-lepas da tertunai ke? hahaha.. Jangan risau k, boleh je nak bawa azam tu ke tahun yang baru ni kan, tak salah pun..
Tapi janganla pasang azam yang mengarut-mengarut ok. Kerja pun tak lagi da kemaruk nak pakai kereta kan? Kancil boleh la kot, hahaha..
My Azam untuk tahun 2011 ni, aku nak teruskan usaha aku sebagai seorang anak & pelajar..
Sebagai anak, aku nak jadi anak yang Soleh. Sebagai pelajar, aku nak dapat keputusan yang cemerlang dalam semua bidang, akademik terutamanya.
Aku mau jadi insan yang berjaya dunia & akhirat. Nak tambahkan amal ibadah, taknak da nakal-nakal lagi, da tua da kot, hahaha.. kalau kecik-kecik dulu mungkin boleh dimaafkan..
Tahun depan umurku 22tahun. Cantik nombor tu. Jadi aku taknak sia-siakan umur ku itu dengan perkara yang tak berfaedah.
Aku selalu berdoa semoga aku dijauhkan dari bala, kesusahan, maksiat & penyakit.. Aminnnn..
Tak lupa untuk si dia yang comel tu, aku janji nak jadi yang terbaik untuk dia mulai detik dan saat ni..
Tunggu dan lihat k.. =)

Budak Comel

 

Comel ke korang rasa dia ni? Kalau tanya aku, memang aku akan kata Y.E.S.. Bukan Year End Sell k! hahaha..
Dia paling bermakna dalam hidup aku sekarang, walau kenal tak lama, tapi dia sweet gila rasanya..
Da da da, jangan pandang gambar dia lama sangat, juling mata korang nanti, hahaha..
Aku suka pada perangai dia, suara dia, keterampilan dia, semuanya.. Nampak dia pandai dressup kan? Sama cam muka dia yang comel tu, hehehe..
Tak yah la aku cite panjang lebar tentang dia, korang bukan nak baca pun nanti kan, biar pendek tapi padat.. hahaha..
Emm.. dulu tu ada gak aku gaduh dengan dia, tapi tak dela sampai tumbuk tumbuk kan, hehehe.. Biasala, da namanya pun ehem ehem kan, batuk lak, hahaha..
Tapi semuanya punca dari aku.. "Aku masih belum matang!" =)
Pape pun, aku nak minta maaf kat dia tentang semua yang aku da wat kat dia lepas-lepas.. Kesian kat dia, selalu nangis sebab aku.. Yeke? hehehe..
Dia suka merajuk, tapi aku suka pujuk.. Dia susah dipujuk, tapi dia senang memaafkan.. Comel kan dia? Fullstop! hahaha..
Meh nak cerita sikit tentang dia, nama panjang dia Nur Shafiqah bt Mohd Kassim. Nama pendek dia Ieka, tapi dia kata Pykaa.. mana-mana jela kan, hehehe..
Dilahirkan pada 22 Julai 19XX.. Sibuk nak tau umur dia kan? Yang penting dia masih muda, hehehe..
Akaun "Muku Buku" rasanya dia tak ada kot, sebab banyak kali aku nak add dia, tapi tak pernah berjaya.
Kalau korang nak, pandai-pandai la cari sendiri ye.. hahaha..
Tempoh pengenalan kami kalau masuk hari ni da 4 bulan, 3 minggu dan 5hari.. Baru lagi kan?
Walaupun aku tau dia da lupa, tapi aku masih simpan lagi kenangan tu sampai detik ni.
Wahhh.. Next week da nak masuk tahun baru kan, dan cuti sekolah pun bakal berakhir.
Selamat Kembali Ke Sekolah nak ucap kat dia.. hahaha..
Jadi pasni kenala aku jadi "jam loceng" semula untuk dia, setelah sekian lama bercuti ni kan. Aku suka kerja ni, kejutkan dia untuk bangun pagi ke sekolah, hehehe..
Dan yang terakhir, nak pesan kat dia, belajar rajin-rajin ok! Dapatkan straight A's untuk exam anda tahun depan. Kalau tak dapat A semua pun takpe, janji atas 5 tau.. =)
Penutup dari kisah ni adalah, "Ieka.. awak paling comel dalam hati saya"..
Apa-apa yang salah tu, kita cuba betul kan semula k! Semua manusia pernah lakukan kesilapan, ryte?
Hope boleh kekal lama bersama dia sampai bebila.. Aminnnnn..

Ingatan: Tak boleh da off fon pasni.. ^^

Pilihan Hati

Susah betul berpacaran dengan awek yang kiut miut, cantik mantik ni kan?
Waktu berkapel macam-macam la dugaan.
Benda yang tak masuk akal pun pasti terjadi. Gaduh? Perkara biasa mungkin..
Laki bukan punya ramai yang nak kacau dia.
Bila da putus, mana ntah pergi semua laki-laki tu kan.. Pupus da ke? hahaha..
Geram pun ada, sabar Akmal sabar.. kawal emosi dulu, hehehe..
Bila nak marah, da namanya pun laman sosial kan. Faham-faham sendiri la kan.
Yang penting kena ada kepercayaan antara satu sama lain..
Kesefahaman yang jitu lagi kental perlu ada dalam diri.. hahaha.. (sumpah da tak nak guna ayat ni lagi)
Lagi-lagi la bila kapel jarak jauh ni kan.
Yang tak tahan memang kejap jela, eh eh eh.. tak sampai seminggu relationship da single? Kesian kan.. hahaha..
Pape pun kena cuba yang terbaik la pasni, kalau boleh da jumpa someone yang special tu, delete je trus akaun "Muka Buku" tu.. Kalau da putus nanti boleh buat yang baru kan.. hahaha..
Gila jahat ayat aku ni..
Bahaya bila da kapel ni punya laman sosial sendiri. Perasaan cemburu tu pasti wujud..
Pepatah "orang-orang yang kurang muda" ni, cemburu tandanya sayang.. Setuju tak? Hehehe..
Kesimpulan dari apa yang aku merepek kat atas ni adalah, semua manusia perlukan cinta sejati, jadi setia la pada sang pencinta ya!

23.12.10

Tiada Siapa

Bukan Diriku - Samsons

Setelah ku fahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu
Tak dapat ku sanksikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu
Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku terbatas
Tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

reff:
Walau ku masih mencintaimu
Ku harus meninggalkanmu
Ku harus melupakanmu

Meski hatiku menyayangimu
Nurani membutuhkanmu
Ku harus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku
Yang dapat mengerti aku
Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang dapat menyantunmu
Bukanlah diriku

19.12.10

Si Dia

Assalamualaikum.. Selamat bertemu lagi di dalam laman ni.. hehehe..
Lama tak kongsi cerita kan, pagi minggu ni terbuka hati pula nak menulis..
Semalam aku kongsi masalah dengan teman baik ku, Mesya namanya..
Dia sangat memahami, baik orangnya, rasanya dia teman baik ku sampai akhir nanti.. Semoga dia happy dengan kekasih barunya tu.. Aminnnn.. hehehe..
Semalam tu aku tanyakan dia tentang wanita..
Apa yang aku tak tau, semua aku tanya kat dia, hehehe..
Apa ye soalan ku pada dia semalam, haaa.. camni kot soalan aku..
Mesya, camne ek nak bagi si dia terima kita semula?
Dia pun tnya balik, 1st dia ada bagi hint tak she's into u?
Apa benda tu? Aku tak tau, hahaha.. Pastu dia pun terangkan apa benda hint tu sebenarnya..

Hints tu macam she shows interest in ur life ask about ur day family friends and school, she knows exactly what makes u smile, she's sort of affectionate, attentive, and cares about ur needs, she calls or text u bcause she was thinking bout u, she talks with u bout things she doesn't talk bout with anybody else, she tells u how wonderful u make her feel, or maybe u just know it. Something inside of u just knows.

Wahhh.. dia memang doktor cinta, hehehe.. Pape pun thanks to Mesya sebab sudi dengar masalah ku semalam.. Kesimpulan nak bagi kat sini, sebenarnya hebat mana pun kita ni, kita tetap juga perlukan teman untuk selesaikan sesuatu masalah, walaupun bagi kita perkara tu mudah je nak selesaikan sebenarnya .. =)

16.12.10

Aku Ada Pasangan Hidup Sendiri

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....Mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
Bila sambut Valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan telefon pasanganku
Entah bila... aku nak telefon Mak
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak

Renungkan: 
"Kalau kita sudah habis belajar dan berkerja...
Bolehkah kita kirim wang untuk Mak?
Mak bukan nak banyak...RM50 sebulan pun cukuplah".Berderai air mata jika kita mendengarnya.​.​.​

Tapi kalau Mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup menggantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH untuk ibunya......

Dia Segalanya

"Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.
2) Tolong jaga adik : RM4.
3) Tolong buang sampah : RM1.
4) Tolong kemas bilik : RM2.
5) Tolong siram bunga : RM3.
6) Tolong sapu sampah : RM3.

Jumlah : RM17.

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu - PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata,"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis 'Telah Dibayar' pada mukasurat yang sama ditulisnya.

13.12.10

Bukan Ibu

Arghhhh.. Naik bulu tengkuk aq subuh tadi.. (131210 jam 6am)
Nak tau tak kenapa? emmm...
Semalam aq keluar dengan MY BF.. Bad, Hamdi, dan Azmeer. Rancangan kami ke Uptown Danau Kota.
Kalau dari rumah tu memang dekat sangat, dalam 15min perjalanan je.
Kami bertolak dari Sentul around 1130pm, Bad yang drive malam tu.
Sebenarnya aq bukan nak cerita tentang ke uptown, tapi kisah sebelum aq ke sana.
Memang selalu aq nak keluar minta izin dari ibu abah.
Dan semalam sebelum keluar aq bagitau ibu yang aq nk gerak dulu.
Dan memang selalunya ibu akan perhatikan aq DARI ATAS masa nak ke mana-mana. Sebab rumah aq tu tinggi, 17 tingkat. Dan rumah ku di tingkat 15.
Semalam masa nak ke kereta, aq pandang ke atas, mana tau ibu wat macam biasa.
Aq memang betul nampak ibu perhatikan aq dari atas, aq pun terus melangkah masuk ke kereta Bad tanpa banyak fikir.
Tapi masa tu terfikir nak call Ibu, macam nak say something, tapi aq lupakan je.
Dipendekkan cerita, subuh tadi lepas solat subuh aq duduk di ruang tamu dengan ibu, tunjuk jam tangan dan beg yang sempat aq beli semalam kat uptown.
Aq macam biasa, tanya jela pada ibu..
Ibu ada tengok Mal ke semalam masa nak keluar rumah tu? (aq bahasakan diriku Mal di rumah)
Lantas ibu jawab, ehhh.. mana ada la, lepas je Mal salam ibu semalam, ibu terus tidur.
Haaaaaaaaaaaaa!!!!!????
Dalam hati ku bertanya.. Habis siapa semalam tu???
Terus naik bulu tengkuk aq.. emmm.. Seramnya aq.. Memang dari fizikal aq tau tu ibu, tapi betul ke tu ibu aq semalam??? Atau...............
Pastu ibu tanya, masa balik semalam tak rasa pape k?
Aq jawab takde pun, biasa je.. huhuhu.. Sekali lagi bulu roma aq naik..
Gila serammmmmmmmmmmmm!!!!
Da da da, aq tak nak banyak tanya, nak lupakan benda tu cepat-cepat dari ingatan.
Pesanan di sini aq nak bagi adalah, jangan sesekali pandang atas ye pasni.. -,-

Permudahkan Cintamu

Ramai BF kat luar tu yang pasang strategi nak pikat si gadis yang da lama jadi impian. Dah ready ke? Kenalah betul caranya kalau nak dia melekat dengan kamu.
Macam-macam perangai pelik lelaki bila nk ngorat  perempuan. Ada yang terlampau over, ada yang terlampau gabra sampai berpeluh, ada gak yang pendam perasaan sampai nak meletup!

1. Heloo bro.. jangan serius sangat ok? Dalam perbualan kena selitkan unsur humor. Percayalah setiap gadis amat senang bila lelaki tu pandai buat mereka ketawa.
2. Kalau la kamu ni pun bukan orang yang pandai melawak, cukup dengan bagi sepenuh perhatian padanya dan apa yang diperkatakan. Ingat, komunikasi sangat penting. Jangan sampai merapu.
3. Cara paling gentleman ialah luahkan melalui mulut sendiri. Katakan kamu benar-benar mengasihaninya seikhlas hati. Jangan terlalu malu @ terlalu gelojoh. Luahan hati kamu sendiri bukan je lebih romantik tapi  si dia pasti akan tertawan. Be her hero!
4. Jangan berlagak terlebih macho semata-mata untuk pikat si dia. Atau senang cerita, jangan jadi POYO!!! hahaha.. Be a gentleman ok!
5. Kalu kamu dan dah cuba banyak kali, apakata cuba cara lain. Kamu boleh menyanyi lagu romantik sambil bermain gitar. Pastu, burn dalam CD. Jemput si dia untuk kuar makan dan pasang CD tadi masa anda berdua dalam kereta. Jangan risaulah, kalau suara kamu tak sedap sekalipun, si gadis pasti terharu dengan pengorbanan kamu tu.
6. Kalau kamu berbakat melukis, hadiahkan dia gambar lukisan kamu berdua dan nyatakan perasaan kamu kepadanya.
7. Selalu kena rendah diri walaupun kamu dari keluarga yang kaya. Jangan sesekali cakap besar dan tunjuk ego. Perempuan rimas!!!
8. Cool je dan jangan panik walau si dia tolak cinta anda mentah-mentah. Jangan sesekali memaksa ok. Cuba tanya kenapa dia reject anda camtu sekali. Mungkin dia ada sebab yang munasabah dan kamu patut bagi dia masa. Go slowly with the flow.

Semoga korang berjaya.. hehehe.. 

Kisah Haiwan

Asyik serius je kan? Nak wat korang tergelak jap, hehehe..


Dialog Ayam & Lembu

Ayam: Manusia ni memang pentingkan diri sendiri!
Lembu: Kenapa ko cakap cam tu?
Ayam: Tengoklah, apa dorang buat kat aq!
Lembu: Hah? Buat apa pulak?
Ayam: Aq ni bertelur hari-hari. Aq cadang nak dapat anak 2,3 ekor. Ada gak waris bila aq takde nanti.
Tapi manusia ni memang tak berhati perut. Hari-hari dorang makan telur aq, macam mana nak dapat anak?
Lembu: Alahhh.. Ko punya masalah kecik je.
Ayam: Maksud ko?
Lembu: Cuba ko fikir nasib malang aq ni. Rasa nak bunuh diri pun ada. Bayangkan, hari-hari manusia minum susu aq tapi sorang pun tak pernah panggil aq MAK! Aq sedih.. huhuhu..
Ayam: Chett! Tak boleh pakai punya lembu.

 
Dialog Ayam & Kambing

Satu hari ayam beria-ia menghias dirinya dengan menyangkut manik pelbagai warna di setiap helaian bulunya.
Tajinya gak diasah sampai berkilau. Kemudian dia berjalan menuju ke kandang kambing.
Sampai je kat sana, ayam pun menyapa sahabat baiknya...

Ayam: Apa khabar Pak Janggut?
Kambing: Baik! Wah ayam, kau nak gi mana lawa-lawa ni? Nak masuk pertandingan ratu ayam ke?
Ayam: Hensem tak aq? Aq saja nak tengok reaksi ko jela.
Kambing: Aq cakap sikit ko jangan marah tau. Ko berhias camne pun, ko tetap gak jalan "kaki ayam"!
Ayam: Owh.. ko kutuk aq ye? Ko tu lagi teruk tau?
Kambing: Larh asal pulak?
Ayam: Yela, ko tu nampak je cam beriman, bela janggut panjang-panjang, tapi jalan nampak "telur".
Kambing: $#!@&

Flirting... Mesti Ada Caranya

Muka kamu blushing macam tomato bila si dia yang kamu puja berdekatan denganmu. Tapi sebenarnya kamu pun suka gak tapi malu-malu lagi. Jangan takut! Cuba langkah kat bawah ni, hehehe..

Sentuhan Kecil
Flirting bermakna segala perilaku yang membuatkan si dia tau yang kamu meminatinya. jadi, guna je Body Language & Eye Contact untuk curi perhatiannya.
Buat lawak yang mampu buat si dia ketawa dan pastinya dia akan "cair". Harap lepas ni korang termasuk dalam kategori "potential GFnya".

Forget Hard To Get
Dia janji nak call tapi akhirnya senyap je. Maknanya, he plays hard to get! Kalau dia jual mahal, lupakan je. Jangan buang masa kamu lagi.
Hati pun tak sakit dan buat plan baru. Baru dia tau betapa berharganya masa kamu tu.

Break The Ice
Selalunya lelaki yg susah kamu nak flirt adalah satu-satunya yang dah curi perhatianmu dari jauh sedangkan realitinya kamu tak pernah pun berjumpa.
Jangan takut nak mulakan komunikasi terlebih dahulu (lelaki suka perempuan yang mulakan dulu). Mulakan perbualan dengan bertanya, "Saya selalu nampak kamu, apa nama kamu ye?"
Takpun "Saya suka baju awak pakai, dah lama cari untuk bagi kat adik lelaki saya, beli kat mana ek?"
Simple kan? Kalau kamu berdua memang ada Chemistry, perbualan pastinya will naturally start to flow.

Pandang Tepat Padanya
Wow! Hensemnya dia.. tapi siapa ya? Haa, kalau kamu tertarik dengan si dia kat majlis hari jadi kawan kamu tu, ushar je terus pada dia dan wujudkan Eye Contact.
Da tentu akan dapat perhatian dari si dia nanti. Kalau dia gak sukakan kamu, dia akan datang dekat dengan kamu punya. Kalau tak pun dia akan anggap kamu ni That Crazy Staring Girl!
Jadi camne? Ada bran?

Berfikiran Positif
Ni yang perlu sebenarnya. Takde sikap no, habisla! Tak kira la camne pun dia, percayala. Something as simple as flashing a big smile dah cukup buat lelaki tertawan.
Sebab semua orang suka untuk bersama orang yang mampu ceriakan hidup mereka.

Confidence Is Key
Bukan nak suruh gaduh 24jam, tapi tak semestinya kamu harus katakan YES pada apa yang dia kata. Kalau kamu rasa ia salah, let it out!
Dari asyik kata YES je, lagila kamu dianggap membosankan nanti. Jadi, jangan takut nak cakap NO, No, No. Pasti si dia akan lebih rasa sensasi & enjoy dengan cara kamu.

Apa Khabar Nenek?

Jom gelak sikit.. Semoga korang semua terhibur ok.. =)

Kisah Tiga Nenek

Ada 3 orang nenek duduk bersembang dalam satu bilik.
Nenek 1: Aq kalau simpan barang kat satu tempat, mesti lepas tu da tak ingat mana aq letak. Isyhh.. nyanyuk betul aq ni.
Nenek 2: Itu ok lagi, ko tengok.. aq ni lagi la teruk. Kalau aq naik tangga lepas tu letih, aq berhenti duduk jap. Lepas tu aq tak ingat yang aq naik tangga ke turun tangga. Memang haru.
Nenek 3: Apalah korang ni, muda lagi daripada aq da nyanyuk. Tengok macam aq ni steady lagi. Dia tergelak-gelak sambil menepuk meja berkali-kali.
Dan nenek ketiga pun tiba-tiba senyap lalu berkata, "Isyhh,senyaplah! Siapa pulak yang ketuk meja tu...???"
Nenek 1 dan 2 pun menggeleng kepala...!!!


Alahai Nenek
Nenek Seman dirawat di sebuah hospital. Menurut doktor, penyakit asmanya sudah kritikal hinggakan terpaksa dipasangkan oksigen.
Dah 2 hari  dia tak sedarkan diri. Satu hari sewaktu nazak, Seman memanggil seorang ustaz untuk bacakan Yassin dan doa.
Sedang ustaz asyik membaca doa tiba-tiba nenek Seman termengah-mengah macam sukar bernafas.
Dengan menggunakan bahasa isyarat nenek Seman minta diambilkan kertas dan pen. Dengan sisa-sisa nyawa yang ada, nenek Seman menulis sesuatu lalu diserahkan pada ustaz yang duduk di sebelahnya.
Ustaz menyambung doanya dan surat tu terus dimasukkan dalam poketnya. kerana fikirnya apa yang ditulis oleh nenek Seman tu hanya satu wasiat yang harus dibaca kelak.
Tidak lama lepas tu nenek Seman pun menunggal dunia. Pada hari berikutnya ustaz datang ke rumah Seman lalu menceritakan pasal surat yang ditulis arwah neneknya.
Setelah seluruh keluarga datang berkumpul, dengan bangga dan konfiden ustaz tadi mengeluarkan surat tersebut lalu membacanya.
"Saudara saudari sekalian ni ada satu surat wasiat yang ditulis oleh arwah sebelum dia menghembuskan nafasnya yang terakhir semalam".
Jadi, marilah kita sama-sama baca surat ni.
Dengan muka bangga, ustaz tadi pun baca surat tu dengan kuat dan lantang.
"Seman, jangan berdiri kat situ! Ko dah pijak saluran oksigen aq!"

Kenali Bahasa Tubuh Lelaki

Kali ni nak cerita tentang Sang Lelaki, hehehe.. Perhatian pada kaum wanita, ambil perhatian tentang ni kalau anda semua dalam Alam Percintaan ye.. =)

Kalau lelaki mengatakan "I Like You" - maknanya kamu sekadar kawan biasa.
 
Kalau si dia mula berkata "I Love You", "I Have Feeling With You" - kemungkinan besar dia memang dah terjerat dengan cintamu itu dan memang cintakan kamu sepenuh hatinya.
 
Kalau dia da mula nak sentuh-sentuh rambut kamu, genggam-genggam tangan kamu - Itu maknanya si dia berhasrat nak KISS kamu. Nakal kn? hmmm.. Jadi, hati-hati sikit ya! Kalau dia da mula lebih-lebih, belasah je!
 
Kalau secara tetiba dia nak keluar, dia bagitau korang - dia dah mula menaruh hati padamu tapi tak tau macam mana nak terangkan. Jadi, layan jela kalau kamu pun ada rasa yang sama terhadap si dia.
 
Kalau si dia ajak keluar - jangan kata YES kalau kamu sebenarnya tak nak pun keluar dengan dia, sebab ni akan menghancurkan lagi hatinnya akan datang. Ingat tu!

11.12.10

Kini Masuk Musim Cinta


Assalamualaikum pembuka bicara..
Kali ni aq nak cerita tentang Musim Cinta.. Agak-agak menarik tak? Baca dulu ye.. hehehe..
Pertama sekali, mungkin korang pernah mengalami atau melihat pasangan korang mengalami hal-hal seperti berikut:
1. Kita rasa sangat mencintai pasangan kita, bila kita bangun di pagi hari, terganggu olehnya dan kemudian merasa marah padanya.
2. Kita mencintai, sabar, dan menerima, dan hari berikutnya kita merasa tak puas hati.
3. Kita tak dapat bayangkan tak mencintai pasangan kita, pada hari berikutnya kita bertengkar dan kemudian berfikir untuk berpisah.
4. Pasangan kita melakukan sesuatu untuk menyatakan cintanya, tiba-tiba je kita marah sebab dia pernah tak peduli kat kita di masa lampau.
5. Kita begitu tertarik pada pasangan kita, dan tiba-tiba kita merasa mati rasa di hadapannya.
6. Kita bahagia bersama pasangan kita, tapi tiba-tiba rasa tak selamat dengan hubungan itu @ tak berdaya untuk dapatkan apa yang kita perlukan.
7. Kita merasa yakin dan pasti bahawa pasangan kita mencintai kita, tiba-tiba kita merasa putus asa dan sengsara.
8. Kita banyak menunjukkan cinta kita, dan tiba-tiba kita menarik diri, menghukum, mengecam, marah, atau rasa nak menguasai.
9. Kita tertarik pada pasangan kita, tapi masa dia cukup sedia nak ikat kita, kita tak tertarik lagi atau merasa orang lain lebih menarik.
10. Kita selesa dengan keadaan dan kehidupan kita sendiri, tapi tiba-tiba kita rasa ditinggalkan dan tak layak.
11. Kita menikmati hari-hari yang menyenangkan dan sangat ingin bertemu pasangan, tapi bila kita bertemu dengannya, sesuatu yang dikatakannya membuat kita kecewa, murung, bosan, atau menjauh secara tiba-tiba.

Tunggu japppppp....
Jangan cpt sgt wat kesimpulan  bahawa itu adalah tanda-tanda cinta kita sudah hilang dan saatnya mengakhiri hubungan sebab itu semuanya salah.
Jelas dalam hubungan itu ada yang namanya Musim-Musim Cinta.
Hubungan itu boleh disamakan dengan taman, bila diharapkan tumbuh subur, perlu dibaja & disiram, rumput liarnya dicantas, dan diberikan perhatian rapi, kena jaga dengan mengira musim-musim dan cuaca-cuaca yang akan dialaminya.
Macam tu juga untuk menjaga CINTA, kita harus faham musim-musim untuk memenuhi keperluannya.


Berikut merupakan Musim Cinta. Baca betul-betul k, hehehe..

Musim Bunga Cinta
Saat jatuh cinta adalah sama macam Musim Bunga, kita berfikir akan bahagia untuk selamanya, kita tak boleh bayangkan untuk tak mencintainya.
Ini adalah saat-saat yang penuh keajaiban, semuanya nampak indah, sempurna dan berjaya tanpa usaha dan kita macam boleh lalui segalanya dengan mudah.

Musim Panas Cinta
Ini adalah saat kita menghadapi hal yang sangat berbeza dengan gambaran kita tentang cinta.
Saat dimana kita menyedari bahawa pasangan kita tak sesempurna yang kita duga dulu, dan kita juga harus menjaga hubungan kita.
Kekecewaan dan perasaan putus asa pasti muncul.
Taman kering perlukan lebih banyak air di bawah teriknya matahari, rumput-rumput liar perlu dicabut.
Susah nak bagi dan mendapatkan cinta yang kita perlukan dan ternyata kita tak sentiasa merasa bahagia dan merasa dicintai.
Tika ini, sebahagian pasangan merasa kecewa dan tak mau menjaga hubungan tu lagi, secara tak realistik dorang harapkan hubungan macam Musim Bunga dulu.
Mereka mula menyalahkan pasangan dan menyerah kalah tanpa dorang sedar yang cinta perlukan kerja keras di bawah teriknya matahari.
Musim ni gak, kita kena penuhi keperluan pasangan kita dan mendapatkan cinta yang kita perlukan dan kita tak boleh harapkan ini berlaku secara automatik, tapi kita kena kerja keras.

Musim Luruh Cinta
Bila da kerja keras masa Musim Panas, kita akan menuai hasilnya di musim gugur. Di mana musim ni kita akan puas menikmati saat-saat emas.
Saat cinta menjadi lebih matang dan penuh penerimaan terhadap kekurangan pasangan kita ataupun diri kita sendiri.
Saat ni adalah saat saling berterima kasih dan berkongsi rasa, dan saat berehat untuk menikmati cinta yang kita ciptakan pada Musim Panas.

Musim Sejuk Cinta
Ini adalah saat-saat beku dan penuh kehampaanm, huhuhu..
Saat-saat menarik diri di mana saatnya untuk melihat lebih dalam kepada diri kita sendiri, dan bukan pada pasangan kita.
Waktu ni mungkin akan muncul kepedihan atau bayangan diri kita dan perasaan-perasaan atau trauma yang belum diselesaikan di masa lalu.
Masa-masa menyendiri dalam suasana gelap. Kalau masa ni boleh kita lalui, maka kita akan punya harapan, cinta, dan melimpahnya berbagai kemungkinan.
Saat kita boleh menyembuhkan semua luka selama perjalanan musim sejuk, kita akan sanggup membuka hati dan merasakan kembali indahnya Musim Bunga.

Hubungan yang berjaya
Bila kita rasa yakin nak bercinta, kita akan rasa ada alasan untuk merasa penuh harapan dan kita akan berjaya menembusi musim-musim cinta.
Ingat tau sebenarnya cinta ni ada sifat bermusim.
Pada Musim Bunga cinta terasa mudah.
Pada Musim Panas sangat perlukan kerja keras.
Pada Musim Gugur kita boleh merasa puas.
Tapi bila Musim Sejuk, kita mungkin merasa hampa.
Situasi yang sukar boleh buat kita lupa segala maklumat tentang bagaimana menghadapinya, dan secara emosional akan easa putus asa.
Tapi yang penting, jangan menyerah dan terus berusaha ok..
Ganbate Kudasai!!! =)

9.12.10

Kecelakaan

Kejadian ni terjadi masa aq sem1 di Universiti.
Awwww.. sakitnya.. hehehe.. Camni citenya..
Masa mula2 study sana memang x pandang langsung kedai kereta sewa..
Memang sanggup naik Van Kuning kalau nak ke bandar..
Naik ramai2, sekali tambang pergi balik RM6, ok la tu kan? hehehe..
Tapi bila da kenal, boleh kata setiap hari nk sewa kereta..
Lokasi????
Mana lagi kan nak pergi? Pusing2 bandar Terengganu jela..
Dalam masa beberapa bulan je kat sana aq dah boleh hafal jalan (riak betul,hahaha..)
Dan teman yang paling selalu aq ajak keluar adalah Imran..
Kalau dia x ajak aq, aq yg ajak dia..
Aq yg masa tu pun da punya lesen penuh, memang x kisah sangatla kalau nak memandu ni, x takut macam mula2 dapat lesen dulu, hahaha..
Memang gila, duit jalan macam air je masa tu, langsung x fikir untuk masa depan, huhuhu..
Yela mana taknya sekali sewa, sejam RM6, tu klu sewa kancil, untuk minyak lagi sekali jln RM2 je.. hahaha..
Ada bran nak naik dengan aq? Isi minyak kereta macam isi minyak motor je kn.. hahaha..
Pandai2 la bajet, hehehe.. Selalunya memang lepas pun dgn minyak tu.
Aq boleh ronda 1 bandar Terengganu dalam masa 2 @ 3jam..
Di pendekkan cerita, 1 hari ni aq g bandar bersama teman2..
Kali ni keluar beramai, biasala save duit sikit kalau naik ramai2 ni kn..
Lagi2 da hujung sem, memang duit masing2 tnggal ringgit2 je dlm ATM.. hahaha..
Plan baik punya, pergi berlima (mcm pahlawan Melaka kn? hahaha)
Waktu tu kami putuskan untuk sewa kereta Kelisa, besar sikit dari Kancil kan?
Waktu tu saja je nak beli barang makanan kat Mydin Mall Kuala Terengganu sebelum balik cuti..
Memang situ jela tempat paling top kat sana. X g Mydin, msti pergi Giant.. hahaha..
X banyak tempat shopping kat sana, kesian kn, huhuhu..
Ok! pendekkan lagi cerita, masa nak balik ke kolej kediaman tu hujan rintik2..
Aq ni da la jenis pandu kereta laju, x boleh slow2, x feel.. hahaha..
Memang pandu cukup selamat waktu tu, dengan sangat berhemah (tipu je ni,hehehe..)
Sampai je trafiic light, mmg nk break masa tu, sebab lampu merah masa tu..
Macam mana ye nk cerita, huhuhu.. Aq memang da tengok jauh da kereta depan semua berhenti..
Aq pun tekan la pedal break macam biasa. Tapi waktu tu aq rasa pelik sikit, nape break aq x makan..
Jeng jeng jeng.. Kebabommmmmmm..........
Tau kan apa jadi? Aq putuskan untuk langgar kereta Kancil depan aq..
Bagus gak, kereta Kelisa bertembung Kancil.. 1 Malaysia.. hahaha..
Memang dah x boleh wat apa masa tu, break pun x makan. Masa tu aq tgk side mirror kiri, belakang aq tu, lori trellar..
Kalau aq ke kiri aq langgar lori, kalau aq ke kanan aq langgar divider (tinggi sangat divider tu)
dan kalau aq terus aq langgar kereta depan..
Keputusan terakhir aq langgar je kereta depan..
Waktu tu macam2 berlegar dalam fikiran.
Bayangkan selama 3tahun aq memandu x pernah lagi eksiden, tapi hari tu aq dapat rasakan apa itu kemalangan..
Kesian kat kawan-kawan aq tu semua, huhuhu..
Aq minta maaf, bukan aq cuai tapi keadaan kereta dan permukaan jalan yang licin membuatkan kereta tu meluncur laju bagai kereta Flinstone..
Agagagagaga..
Nasib baik tiada kemalangan jiwa masa tu, aq bersyukur sangat-sangat..
Cuba bayangkan kalau aq langgar belakang lori trellar belah kiri aq tadi, atau aq langgar divider belah kanan aq tadi..
Rasanya aq x menulis bingkisan ni waktu ni kan, hehehe..
Tapi umur kami masih panjang, syukur sangat-sangat..
Biarlah duit keluar, janji tiada nyawa yang melayang..
 
Nak  dengar lagi x? Ceritanya x habis lagi, hahaha..
Lepas-lepas je langgar kereta depan tu, tuannya keluar, mereka pun berlima gak..
Tau la orang sana mulut memang bisa, tapi sabar jela, salah aq gak..
Nate Mu.. ungkapan pertama yang aq dengar dari mulut mereka..
Aq tolak kereta ke bahu jalan, ingat boleh selesai kejap, alih-alih dah masuk maghrib..
Punya ramai orang berhenti tengok, malu gak aq rasa.. huhuhu..
Ada yg tolong, ada yg sebaliknya.. Tapi nak ucap terima kasih pada mereka yang sudi beri bantuan masa tu..
Tu bukan tempat aq, kalau KL lain la cerita, banyak contact, huhuhu..
Hancur kereta aq tu. Memang dah x boleh gerak lagi..
After a few hour, polis datang ambik keterangan..
Perghhhh.. da macam aq lakukan jenayah berat je rasanya, hahaha..
Sebelum tu aq call tempat aq sewa kereta tadi, suruh abang tu datang ambik kitorang..
X kan nk jalan kaki, jauh tu.. huhuhu.. Tapi masa tu tinggal aq dgn Imran je g Balai Polis Trafik wat report..
tapi kalau x buat pun x pe, mnyesal lak aq wat rasa..
Dala kena bayar RM600 kat budak UnisZA yang aq langgar tu, baki lagi RM1300 pada kereta yang aq sewa tu, RM100 lagi untuk saman polis..
Total semua RM2000.. Bayar la kami berlima sorang sikit, hehehe..
Tu la pengalaman paling pahit bagi aq kt Universiti selama setahun setengah di sana..
Bukan salah kita, tapi kita yang kena.. Rasa sangat teraniaya..
Pas je kejadian tu, aq x fobia langsung, ok je lagi sewa kereta, tapi bukan kat kedai tu, kedai lain plak, hahaha..
Pengajaran di sini ialah berhati-hatilah semasa memandu dan pastikan kereta anda di selenggara dengan baik sebelum memulakan pemanduan.
Mesej ini di sampaikan oleh saya sendiri.. hahaha..
Sekian.. =)

Hanya Satu

Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya pada guru, ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang..
Pelajar itu menanya, cikgu, bagaimana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang?
Macam mana gak kasih sayang itu nak berkekalan?
Cikgu tu menjawab, kamu ikut apa yang saya suruh.
Kamu pergi ke padang, kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu.
Pilih yang PALING CANTIK tanpa menoleh ke belakang walau sekali. 
Dan petik rumput yang PALING CANTIK, bawa ke kelas.
Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannya.
Cikgu bertanya, kenapa tiada rumput yang di pilih?
Pelajar lantas menjawab, tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang paling cantik. 
Memang ada banyak yang cantik, tapi cikgu kata petik yang PALING CANTIK, maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. 
Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. 
Mungkin ada di antara yang di belakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi da cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.
Cikgu pun menjawab, ya! Itulah jawapannya. 
Maknanya apabila kita telah jumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mncari lagi yang lebih baik dari itu. 
Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaiknya. 
Jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap berlaku. 
Semoga yang berlaku tidak berulang lagi. 
Dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. 
Walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.. =)

7.12.10

Alamak Terlepas

Peluang paling berharga dlm hidup ni pergi tanpa ku sedari, huhuhu..
Meh rapat2 sikit nk cerita ni..
Mcm ni ceritanya..
Masa aq Form6 dlu, mmg msing2 sbuk on9 nk isi borang msuk k IPTA..
Aq pun antara salah satu dlm beribu tu, hehehe..
Wahh.. aq mmg da bajet nk jd guru lepas ni, mmg pilhan utama aq nk ambil pngajian dlm bidang pendidikan kt UPSI dgn USM (nama gah tu, huhuhu..)
Dan bwh2 tu aq main isi je, x ingat da aq pilih apa, hahaha.. tp yg kena dgn apa yg aq blajar masa STPM la kn..
Done!!!! Tnggu masa je nnti bila keputusan d keluarkn..
After a few month, aq pun tergerak hati nk chat dgn sorng teman dr UPSI ni, dia ambil pngajian BM d sna..
ttiba je dia tnya aq soalan ni..
Awk pilih mna lepas STPM ni.. aq pun bgtau pilihan pertama nk msuk UPSI..
Pastu dia tnya lg, awk x pergi ke ujian MEDSI???
Aq dgn slumber jwb, x pun.. (dlm hati trtnya2, MEDSI tu apa???) Hahaha..
Pastu dia bgtau la, smlm dkat sna ada ujian tu, ramai yg dtg..
Aq pun mcm da mula trtarik dgn cerita dia, smpai aq trasa ingin sgt2 tau..
Aq pun tnya tntng ujian 2.. Rupa2nya MEDSI tu ujian utk mreka yg nk mlnjutkn plajaran dlm bidang pendidikan..
Ya Allah!!!!!!!!
Mmg terkejut beruk aq lepas aq cek kt Internet nama aq terpilih utk ujian trsebut di SMK Wangsa Maju..
Mmg terguling2 kesedihan la aq masa tu dlm bilik.. mmg x tau nk ckp apa..
Nk tau nape aq sedih?????
Sbb ujian tu aq terlepas.. aq bru dpt tau shari selepas dr tu.. Hampeh..
X pela, x rezeki kn, tp ayah aq tetep x puas hati, ptg tu gak dia ajk aq g Putrajaya sbb nk jmpa dgn bhgn Kementerian Pengajian Tinggi..
Mmg ber-iya sgt aq nk duduki ujian tu, tp apa kan daya, nasi da jd bubur, huhuhu..
Sgt sedih.. Tp ada pekerja kt sna bgtau, adik tnggu je lg 6 pnggilan pasni, mna tau dpt yg lain kn..
Yelaaaaaaaa aq tnggu.. Hahaha..
Tp klu mmg da rezeki x k mna kn?
Dpt gak aq mlngkah masuk k Universiti.. tmpat pngajian ku skrng.. 
Bangga rasa bila kata aq ni bdk U.. Hahaha..
Pesanan kt sini adalah, knalah sntiasa alert dgn apa yg kita nk ceburi..
Jgn duk tnggu je surat pnggilan dtg ke rmh.. sbb skrng ni kan zaman IT.. smuanya d hujung jari.. =)

6.12.10

Perjalanan Ke Sana

Sana Mana? Huhu..
Ni nak cerita ni..
Lepas je tamat peperiksaan STPM 2008, aq ingat lg waktu tu bln 12,
mmg sibuk nak cri kerja, well.. cuti pnjng lepas tu kn, Hehehe..
Smentara mnggu pnggilan masuk ke IPTA, baik kerja dulu kn, pling x dapat cri duit sndri..
Tau la cmne susah nk cri duit tu kn, tp paling penting pengalaman..
Haa.. sblum hbis exam tu, kwn baik aq ada bgtau abg dia nk cri pekerja bru kt Pos Office..
Woww.. Mcm rezeki dpn mata je..
Aq pun apa lg, ambik form dr dia, isi sume, lengkap kot.. Hehehe..
Haa.. Tamat tntng tu, nnti smbung balik cite tentang tu ye.. Hahaha..
Aq pun ada tnya kwn yg pernah jd promoter dlu kt Sogo..
Bila ada teman mmg senang nk dpt keje kn???
Bsoknya kwn aq tu ajk aq k sana, nk isi form, mcm nk interview, tp x de pun, hahahaha..
Sminggu lepas tu aq diterima kerja kt situ, masa tu aq kerja under brand Miroza (pelik kn bunyinya???) 
Hahahaha..
Dekat bhgn aq tu mcm2 yg aq jual, tp men's department la..
Semua aq dpt pgang, barang mahal2, nk beli mmg x mampu..
Pnglaman x dpt dilupakan aq belajar cara nk balut hadiah utk hantaran kawen..
Jd sesape nk kawen pasni calling calling jela ye, hehehe..
Dan bermulalah hidup ku sbg seorng promoter d pusat membeli belah.. Hahahaha..
Mmg bersemengat mula2 keje tu, biasala freshie.. Hehehe..
Dtg kerja x prnah lewat (punch card sgt mnyusahkn)..
Kerja pg balik ptg, kdg2 balik smpai lewat mlm..
Pnah shari tu aq balik awal 2pg, sbb kna siapkan tmpat utk fair kt groundflor bsoknya..
Haaa.. Pnatnya bdn, bsoknya jam 8pg da kna smpai sna balik..
Mmg mcm apa da aq time tu, tp seronok masa dpt gaji.. mcm2 aq beli.. Hahaha..
Selalunya stiap kali gaji aq msti blnja family mkn, stakat RM80 tu da biasa sgt (waktu tu la, hahaha)..
Dpt gak la bg family rasa duit gaji aq tu kn, aq ni pun bkn jenis berkira sgt..
Klu ada rezeki lebih aq bg ibu abah duit lebih sikit bln tu..
Di pendekkan cerita, lepas pnat bekerja sbg promoter slama 5bln, aq pun mlngkah kaki k JB, rmh pak cik aq, sdap duk sna, rmh besar, semuanya besar, TV besar, bilik besar, gelas besar, pinggan besar.. Hahaha..
Tu pun sbb ikut abg aq, klu x mmg x mrasa la aq g sna..
Haa.. Balik2 KL aq dpt dua tawaran sekali.. Pos Laju dgn IPTA..
Gila nk memilih masa tu, dlm fikiran mcm2 aq fikirkn..
Bila kerja dpt duit, bila belajar dpt ilmu..
Tp bg x mnghampakan harapan kedua org tua, aq ambik keputusan g study..
Bkn senang nk dpt tawaran kn??? Sarjana Muda lg tu, hehehe..
Mula2 tu mmg sedih kna duk jauh dgn family..
Mmg x prnah sblum ni duk jauh dgn family, bygknlah skolah aq dlu dpn rmh je, hahaha..
Tp da lama2 ok je.. Seronok what study kt U ni..
Mcm2 org kita jmpa, mcm2 org kita kenal, mcm2 yg kita belajar..
Sekarang pun aq da boleh hidup kt U dgn snang hati, berdikari sndri.. mmg menarik..
Harapan ku skrang nk tamatkn pngajian dgn cemerlang..
 Gud Luck kpd dri sndri.. Aminnnnnnnn.. =)

Saya Minta Maaf

Pak cik sy mntak maaf ye..
Haa.. Msti korng semua nk tau kn apa aq da lakukan smpai aq ter-iya sgt nk tulis dlm halaman ni..
Mcm ni ceritanya, kejadian ni bru je brlaku hri Sabtu yg lepas (041210)
Lepas hntar my along k stesen KTM PWTC, odw nk pulang k rmh, tetiba ada sebuah kereta Kia Spectra dtg dkat pd ku..
Waktu 2 traffic light merah, mmg da dkat sgt dgn rmh..
Pd mulanya aq fikir dia nk ajk Race!!! Hahaha.. Salah la..
Sbnarnya pakcik tu mnx tolng aq tnjukkan jln k Kg Puah Seberang..
Aq masih ingat lg, dlm kereta 2 penuh dia dgn isteri & anak2 dia..
Aq yg sntiasa konfiden dlm hidup, dgn slamber bg arah jln kt pak cik 2.. (mcm GPS je rasa) Hahaha..
Aq pun mulakan bicara..
Mcm ni jlnnya pak cik, pak cik lepas traffic light ni, pak cik trus je tau..
Bila je nmpak jmbtan pnjng, pak cik msuk kanan, pastu terus je..
Nnti ada 1 smpang k kiri, pak cik ambik kiri ye.. pastu terus lg..
Nnti dkat2 situ pakcik akn jmpa Kg tu..
Hahahahaha..
Aq da la lama tnggalkn KL ni, mana jln je aq bgtau pak cik tu tadi..
Aq cuak sbnrnya sbb takut lampu hijau, tnpa fikir pnjang aq bg jela jln yg aq ingat..
Aq apa lg, lepas pak cik tu say thanks, aq pun trus press minyak..
Hahahhahaha..
Tp masa pak cik tu tnya jln kt aq tu, aq ada dgr pak cik tu kata kt isteri dia,
bagus budak ni, duduk sini, boleh tnjukkan jln..
Hahahahahha.. Tidakkkkkkkk!!!!!!!
Bila fikir semula sbnrnya jln tu nk mnghala k Gombak..
Jauh btol pak cik tu tersasar.. mngkin waktu tu pak cik tu nk k rmh kenduri kawen..
Hari Sabtu la katakn..
Arrggggghhhh.. Pak cik sy mnta maaf bnyk2..
Kg Puah dkat je sbnrnya dr rmh aq, boleh plak waktu tu aq lupa jln.. Huhu..
Apa pun lepas ni klu jmpa kereta Kia Spectra Hijau, aq nk cabut awal2..
Bkn apa, takut org yg sma muncul semula.. Hehehe..
Kesimpulan kat sini yg aq nk buat..
Klu baik sgt pun, pndai2 lah kn..
Jgn smpai menipu.. Huhu..
Tak salah nk bantu org, mmg tu pun yg di ajar kpd kita..
Semoga lepas ni aq akn lebih beringat..

Teman Tapi Mesra

Apa yang kita faham tntang erti kawan @ teman @ sahabat???
Msti mcm2 andaian yg akn diberi kn???
Kdng2 happy bila ada kwn yg memahami..
Tp geram gila bla ada kwn yg mkn kwn..
Tapi bagi aq..
Kawan tu mungkin mcm dalam iklan tv..
ALI CAFE : "Teman sejati sentiasa dihati "
atau
FAIR & LOVELY : "Tiap hari sayang!"
Tapi org2 tua kata, kawan 2 bahaya, mcm iklan ASTRO : " Mcm2 ada".. Hahaha..
Tapi yg paling penting bg aq..
Kawan tu mcm dlm iklan LOREAL : "krn dirimu begitu berharga"...
Oleh itu hargailah kawan2 anda..
Sbb bkn snang nk cri kawan yg betol2 kawan..
Maksud aq kawan sejati.. Hehehe..
Nabi pun ada bersabda, jika kita nk melihat (tahu) prngai seseorang tu,
lihatlah pd prngai sahabat2nya..
Klu baik sahabatnya baiklah ia & sebaliknya..
Jd kita sbg khalifah yg diberi akal utk berfikir, carilah dan berkawanlah dgn mreka yg mnuju k arah syurga..
dan bukannya sahabat yg mmbawa kita k neraka..
Fahamkn mksd ayat ni??? Hehehe..

Teman ketawa senang dicari...
Teman menangis sukar ditemui...
Teman tapi mesra tu, jaga2... =)

Persahabatan Itu Indah

Assalamualaikum..
Kali ni aq nk cerita tntang nilai persahabatan..
Semua dr kita tntu ada shabat kn.. Pling x sorng.. jd la 2 dr x de lngsng kn.. Hehehe..
Dlm dunia ini kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri.. 
Tapi saat kita sendirian, kita b'untung sbb punya seorang sahabat yang memahami kita..
Mcm kita mengharapkan keiklasan dan kejujuran seorang sahabat, cmtu juga dia.. 
Tapi kita slalu lupa akan hal ni..
Kita cuma ambik kira tntng harapan & perasaan kita je..
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya..
Kita x memberi dia peluang untuk menerangkan keadaannya..
Bagi kita, itu alasannya untuk menutup kesilapan & membela diri..
Kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti kerana kita juga ada janji yg tidak ditepati..
Kita beri beribu alasan memaksa dia terima alasan kita..
Waktu itu, kita fikir x perasaan dia???
Mcm kita, dia pun tau rasa kecewa.. Tpi kita slalu lupa..
Untungnya mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memahami, yang selalu berada disisi pada waktu kita memerlukannya..
Dia mendengar luahan perasaan kita, segala rasa kecewa & ketakutan..
Harapan dan impian juga kita luahkan..
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah..
Tp kita lupa..
Pernah k kita bg dia peluang untuk ceritakan tntng rasa bimbangnya, rasa takutnya?
Pernah k kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita?
Ikhlas k kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya mcm dia meniup semangat setiap kali kita rasa kecewa dan menyerah kalah dlu?
Dpt k kita yakinkan dia yang kita boleh dipercayai?
Kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?
Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia bersandar harapan?
Sesekali jadilah sahabat yang mendengar dari yang hanya bercerita..
Ambik masa untuk memahami hati dan perasaan sahabat sbb dia juga seorang manusia..
Dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa..
Dia juga ada kelemahan dan memerlukan seorang sahabat sebagai kekuatan..
Jadilah kita sahabatnya itu..
Kita selalu melihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan..
Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang dia ingin luahkan..
Di sebalik kesenangannya mungkin tersimpan seribu kekalutan..
Kita x tau kn..
Tapi klu kita cuba jadi sahabat sepertinya, mungkin kita akan tahu.. =)

My Cadbury

Hehehe.. pasti terliur bg sesape yg mlihat gmbar ni kn.. Hmm2..
Dan aq salah sorng pminat Cadbury (semua coklat klu bg aq mkn je,haha..)
Apa nk crita tntang coklat ni, aq slalu fikir bnda2 yg d luar jngkaan bila nmpk coklat..
slalunya org guna coklat buat kek buat biskut.. Kn3?
Tp aq rasa mcm nk mandi je dlm tab yg d penuhi coklat..
Rasa cm nikmat je kn.. tp confem la bdn mleket pastu.. Hahaha..
Pastu aq plan da keje nnti, da ada peti ais sendri, aq nk khaskn peti ais 2 utk coklat je..
Sape nk, byar la k, hahaha..
Bkn nk meniaga, saja suka2 smpan wat koleksi.. Boring2 boleh mkn kn..
Apa lg ye????
Klu korng nk tau, aq sntiasa gaduh dgn si dia pasal coklat..
Nk tau k sape? sibuk je.. Hahaha..
5 thn lg aq bg tau sape dia k..
mnat kami mmg sama.. Chocolate is our Earth.. Hahaha.. (gedik!!!)
pape pun, kawen nnti aq nk bg hntaran kt dia semuanya coklat..
duit x pyah la ye? safe bajet sikit.. Hehehe..
Dia janji nk blnja aq coklat gak nnti.. x sabar nk tnggu detik bersejarah 2 nnti.. Hahaha.. 
Klu boleh aq nk hidup ni d pnuhi coklat.. sbb aq x pnah jemu mkn bnda alah ni..
 Coklat coklat coklat..
Harap la hrga coklat trun kt pasaran pasni kn.. =)

5.12.10

Saya Ingin Berubah

Berubah??
smua org ingin kn perubhan. 
spt tumbuhan,wlupn mreka tiada impian,ttpi mreka akn tetap mmbesar bila tiba masanya..
Aq btul2 ingin berubah kali ni..
semuanya..
aq ni bknnya jahat,tp sikap aq ni yg jahat kdng2..
mcm org kata,mulut kata lain,hati kata lain,mmg x d nafikan,stiap mnusia bgtu kn?
aq nk jd org brjaya,bkn utk sesape,tapi utk hidup ku d msa akn dtg..
nk bnggakn ibu abah yg lama mmbesar kn aq, smpai aq dewasa skrng, dan lbh tnggi dr mreka..hmm2..
bila knang2 balik,nape la kdng2 kita x nk dgr ckp mreka,
tp slalunya sgala arahan mreka aq turuti,tp kdng2 aq perlukan kebebasan spt yg lainnya..
mgkn aq ni bongsu kot..haha..
biarla,yg pntng aq happy hidup dgn fmily aq skrng..brbnding dgn mreka yg d luar sna tnpa ksih syg dr kluarga..
ksian kn???
dan aq ingin ubah sikap ku dlm prcintaan..
klu boleh kali ni aq betul2 nk setia pd yg 1..
buat apa nk jd player kn?zman2 skolah dlu boleh la..ni da smkin dwasa..lbih tau tntng sgalanya..
matang la kata kn..
aq nk cri yg benar2 kali ni..tiada prmainan lg dlm perasaan..
JANJI!!!!
dan yg utama skrng pelajaran ku..sbb ni yg akn bwa hala tuju khidupan aq slepas ini..
nk target sbaiknya utk dpt pluang kerja yg sbaiknya..
x kn asyik tgk org berjaya je kn?aq pun nk mrasainya sndri..
ada rmh besar,kereta besar,gaji besar,isteri sorng,ank rmai,haha..
klu rezeki x k mna kn?

Saat Menggembirakan

Hari Isnin yg bertarikh 251010..
masih trpahat dlm ingatan (bru je lg kn?)
kuliah terakhir bg subjek Makroekonomi..
aq mmg salute gila kt lecturer aq sorng ni..Pn.Haslina..
mmg sgt2 ambil berat tntng kami smua,lbh2 lg bg plajar Islam..
CONTOH??
bln puasa yg lepas ni,stiap kali hmpir tamt waktu kuliah,dia psti akn bri sdikit tazkirah pd kami smua..
rasa tnang je dri ni & sntiasa d ingatkn..
sgala apa yg dia ajar mmg akn ingat smpai bbila, tau knpa?
sbb dia akn ulang bnda yg sma smpai studnt dia faham..aq rasa happy gila masa msuk kuliah dia..
klu boleh nk duduk dpn skali,sbb ilmu akn msuk cpt pd yg brada d barisan hadapan..kn?
tp bila fkir2 balik,aq ni da la pmalu,haha..duk blkang jela.. ^^
haa..nk crita ni, pd tarikh 2, nama ku d pnggl utk kali trakhir..
sgt berdebar, takut2 dia tnya smula apa yg d ajar slama sem berlalu..
dlm fikiran mcm2 aq fikir.. kna wat rumusan agknya tntng subjek ni.. haha..
tup tup.. smuanya mainan minda..
bukanlah..
dia juz kagum dgn "Signature" aq..spt golongan koprat katanya..hehe..
Insya Allah masin mulut lecturer aq 2 kn..
aq pun nk brjya spt org lain yg tlh berjaya.. ^^

Sambungan...

Haa.. kali ni aq nk gabung 2 cerita sekali dlm 1..
Kisah ku d universiti..
Nama kna pnggl lg? errrrr..
Kali ni utk subjek Makroekonomi & Mikroekonomi..
Mcm biasa utk saat2 trakhir kuliah.. Aq la mangsanya..
Geram gak kdng2.. pnyala rmai studnt dlm bilik kuliah 2 (130org)..
Tp aq lg yg kna..
Gggrrrrr...
Tp kdng2 rasa feymes plak, smua org mcm da boleh hafal num matrik aq.. haha..
Mana x nya, stiap kali kna pnggl, cnfem nama aq kna dlu..
Sbb nama aq atas sekali brbndng tman lelaki yg lain..
Pelajr prmpuan lecturer jrng nk tnya, myb bg dorng student laki ni x tau pape..
Tp dia silap kot (poyo!!!) hahaha..
Mcm konfiden je masa aq jwb tu bla d tnya..
Tp slalunya apa yg aq jwb 2 kwn2 yg bntu, opsss.. pecah rahsia! =)
sbb Dr.A & Dr.S pesan.. betul salah blkang cerita,konfiden 2 pnting..
aq ingat lg kata2 lecturer aq 2 msa sem2 dlu..hehe..
Thanx 2 my lecturer & teman2..

Waktu d Universiti

Hai hai hai.. Nama aq lg d pnggil?
Nk tau knpa.. Baca sorotan d bwh ni..
Sem2 sem3 sem3..knpa la nama ku sprti tlah d tndakan dgn pen hijau dr Fakulti?
Bila kuliah bermula je,mmg semua smngat..
tau2 jela kn bila stgh jam trakhir,mmg mngntuk wktu 2..
O2 dlm otak pun da brkurang,haha..
wk2 ni plak la lecturer sibuk pnggl nama studnt utk jwb soalan..
tup tup..nama aq d pnggil.. Aq ingat lg,wktu masa subjek Ekonometrik..
mmg gila seram aq dgn Dr.Azlina.. bkn apa, takut tgk muka dia.. haha..
seram2 aq nama ku d pnggl..
Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. knpa aq? haha..
bygknla, wktu 2 dia bru je bg salin note, ttiba trus pnggl nama aq, 
tnya smula apa yg aq salin td.. tnpa melihat note 2..
Gila k apa? haha..
Aq yg masa 2 pun tgh blur..dgn slamber trsengih.. err.. apa aq da buat ni? haha..
nasib baik aq d lepaskn.. Akmal awk boleh duduk.. fuhh.. lega rasa.. ^^

Kehidupan Baru

Mcm2 yg trjadi sem ni.. Aq pun x tau knpa..
mmg sgt2 berbeda brbndng sem-sem yg lepas..
Tp mmg syok habis..haha..
pertamanya aq skrng x tnggal kt kolej kediaman lg..
Sgt bebas tnggal d rmh sewa brsama tmn2 yg sekepala..
wlupn aq x bnyk bicara tika saat d rmh,
tp aq rasa aq bnyk wat mreka bhgia..dgn lawak jenaka,hehe..
wlupn bnyk perkakas nk d beli,biasala rmh baru kn,haha..
Mcm2 kna beli..
Penyapu, brng dapur, brng basah, meja blajar, pnygkut baju, tikar getah, kipas, tv.. Hahaha.. 
tp aq x kisah, sbb aq dpt rasa hidup berdikari skrng, tnpa bntuan dr sesape..
Nk d jadikan cite..
aq dgn roomate aq, Abg Im (harap la dia x baca blog aq ni..) Hahaha..
Kitorng plan baik pnya nk beli rak pnygkut baju dlm bilik..
Pd mulanya ingat nk beli sorng 1, x nk share..
Tp bila da smpai kdai, smuanya berubah..
Trnmpak plak rak yg pling besar.. Bajet nk beli tu 1, nk kongsi brsama..
Dgn muka happy & konfidennya kitorng ambik..
Da smpai rmh apa lg, sbuk la  nk memasang.. (kna wat sndri,huhu..)
Skali da siap skru smua......
Haaaaaaaaaaaaa.... Ambik ko.. Sebesar2 bilik pnuh dgn rak 2 je..
Nk tdo mna kta ni Abg Im????
Hahahahahaha.. Giler kentang..
Nk tutup malu brsama, ktorng bgtau housmate yg lain,
Ayat kami cmni la..
Ni ktorng sja je bli besar2 boleh guna rmai2 1 rmh.. nk ltak kt luar rmh la konon..
Hahahahaha.. Da nk wat cmne, mnx la duit sorng sikit.. Hehe..
Nsib baik mreka memahami nsib kami..
Mlm 2 gak aq g sewa kete, g balik kdai td dgn Abg Im, bli yg saiz muat2 je dgn bilik, Hahaha..
Tambahan cerita..
Raya haji bru2 ni.. 2 rmh aq g braya, mcm x prcya..
yela bru sthun lebih tnggal d Terengganu, aq da dpt sesuaikn dri dgn org sekeliling..
Dptla jimat sikit duit utk makan hri 2,hehe..
rmh prtama dkt rmh kakak kwn (Lah), kedua dkt rmh Aisyah..
Menu hari 2???
Nasi dagang, ketupat daun palas, sup daging, dll..
Tambah nasi tambah nasi.. Hehehe..
korng mmg terbaik..=)

Cuti Ku Bermula

Haa.. leganya rasa bila da mula cuti sem..
Bukan x suka study, tapi ni la masanya untuk habiskn bersama  keluarga..
Bukan selalu pun dapat pulang ke kampung halaman..
Alasannya nak tumpu kan pada pelajaran (percaya ke???) hehe..
Cuti selama sebulan ni aq da wat plan siap2..
Perkara paling penting akan ku dahulukan..
Nak tau apa?emm..Cari tempat untuk Latihan Industi bagi sem5 nnti..
Rasa cam payah je nak cari firma yang terima student praktikal cam aq ni..
Tapi kalau da rezeki x ke mana kan?